HEAS Het Eerste Alkmaarse Smartlappenkoor
Start ] Contakt ] Fotoalbum ] Repertoire ] [ HEAS in de pers ] Geschiedenis ] 

 

 

Alkmaarse Courant 24 december 2010

Alkmaarse Courant 13 november 2010


Alkmaars nieuwsblad  en Alkmaars weekblad van 30-9-2009 

                       

Uit Alkmaar op zondag 24-5-2009

 

Uit het Alkmaars Weekblad van 9-7-2008

10 juni 2006 vond aan de Muiderwaard een wijkfeest plaats

waarbij ook HEAS aanwezig was.

In de Woonwaardkrant van Woonwaard noord kennemerland 

stond het onderstaande stukje:

Uit de zondagskrant van 12 september 2004

 

Uit het Alkmaars Dagblad van 24 juni j.l.


Korenfestival georganiseerd door Stichting Cultuurpark de Hout. Medewerkenden; Emma≠zing, Het Alkmaars Straator≠kest, Shira, Timeless Vocaal,1e Alkmaarse Smartlappenkoor, Heartbeat, Mannenkoor Blair met vrouwenkoor Manoko, en Talk of the Town. Gehoord zondagmiddag 23 juni in Cultuurpark de Hout te ALKMAAR.


 Mede aangelokt door het ideale weer was het publiek massaal toegestroomd naar de ligweide bij de muzieknis in Cultuurpark de Hout. Jong en oud, vaders en moeders met kroost, familie vrienden en fans van de deelnemers, belangstellenden, nieuwsgierigen,  zonaanbidders, kortom, een bonte menge≠ling van mensen die een lekker zonnig middagje konden genieten van een afwisselend muzikaal aanbod.

Emmazing, een buurtkoor uit het Emmakwartier, mocht het spits afbijten met een vrolijkstukje  popmuziek,  gevolgd door het Alkmaars Straatorkest met een origineel programma van merendeels maatschappijkritische boodschap. Terwijl bijna alle koren gebruik maakten van een geluidsband, of een

 

karaoke-cd, onderscheidde Timeless Vocaal, een groep die haar sporen al verdiend heeft onder de regionale popkoren, zich van de andere groepen, door zich te laten ondersteunen door een eigen combo, waarmee ze een eigen sound creŽerden.

Het fenomeen smartlappenkoren is iets van de laatste tien jaar. Kennelijk voorziet dit soort koren in een behoefte, want Het Eerste Alkmaarse Smartlappenkoor wist als enige het publiek massaal aan het meezingen te krijgen met krakers als 'Vaderlief toe drink niet meer', 'Hij was maar een clown' en 'De klok van Arnemuiden'.

Heartbeat uit Koedijk, ook weer een groep die met een geluidsdrager werkte, verraste met een paar goede solistes. Hun uitsmijter 'To my fathershouse' werd lekker swingend gebracht. De echte verrassing kwam pas met mannenkoor Blair, voor deze gelegenheid versterkt met vrouwenkoor Manoko. Er is moed voor nodig om voor een zo gemÍleerd publiek met een programma van volslagen onbekende Afrikaanse en Surinaamse volksliedjes te komen, en dat nog grotendeels a capella, met alleen maar percussie. als begeleiding. On≠der leiding van dirigente Saskia Diel werd alles met veel stijlge≠

 

voel neergezet.Bijzonder was daarbij het nummer van de percussiegroep; met drie djembehs, een diepe trom, cowbells, en tamboerijn, werd een echt Afrikaanse sfeer opgeroepen.

The talk of the Town uit Heerhugowaard mocht het pro≠gramma afsluiten. Het is jam≠mer dat deze groep met zoveel gevoel voor swing en soul nog steeds  met  geluidsdragers. werkt. Een eigen combo zou de muzikale zeggingskracht, en hun show zeker nog versterken.

JAAP WIJNANDS

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar boven